Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

Behandlingen av Kyrkomötets och SFRV:s ombudsmötes ärenden

Kyrkostyrelsen lämnar i det följande en redogörelse för behandlingen av Kyrkomötets och tidigare Ombudsmötets ärenden. Alla fortfarande öppna ärenden samt ärenden som avslutats efter Kyrkomötet 2005 redovisas, även de ärenden som överlämnats till någon nämnd för handläggning. Detta är ett uttryck för Kyrkostyrelsens övergripande ansvar för verksamheten på Svenska kyrkans nationella nivå och avser att skapa en samlad överblick.

För varje ärende redovisas Kyrkomötets respektive Ombudsmötets uppdrag i sammanfattning, vad som skett eller planerats i ärendets handläggning samt huruvida skrivelsen fortfarande är under behandling eller avslutats sedan föregående redogörelse lämnades.

Vid 2005 års kyrkomöte efterfrågades i samband med frågedebatten en rapport om vad överläggningarna med Filippinska Oberoende Kyrkan (Iglesia Filipina Independiente, IFI) lett fram till. I årets skrivelse lämnas därför även en rapport från ett besök hos IFI (bilaga 1). Även rapporter från Kyrkofondens styrelse och från Nämnden för kyrkolivets utveckling bifogas denna skrivelse (bilaga 2 och 3).

Följande är vägledande för när en skrivelse anges som slutbehandlad eller inte. En skrivelse är i första hand slutbehandlad när resultatet av vad Kyrkomötet begärt finns och i förekommande fall lagts fram för Kyrkomötet. Exempel på detta är när Kyrkomötet begär att Kyrkostyrelsen skall återkomma med ett utarbetat förslag i någon fråga. Skrivelsen är slutbehandlad när Kyrkostyrelsens förslag läggs fram för Kyrkomötet.

Kyrkostyrelsen betraktar även en skrivelse som slutbehandlad när det uppdrag Kyrkomötet givit är omhändertaget i ett sammanhang som i sin tur har i uppdrag att göra en redovisning. Ett exempel är när Kyrkomötet begär att Kyrkostyrelsen skall tillsätta en utredning i en viss fråga. Då anses skrivelsen slutbehandlad i och med att utredningen tillsatts. Kyrkomötet kommer då i en framtid att få ta del av utredningens betänkande samt av eventuella förslag från Kyrkostyrelsen med anledning av den.

Skrivelser där Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen något till känna är i regel avslutad när Kyrkostyrelsen tagit del av Kyrkomötets synpunkter och fört dem vidare till aktuell avdelning på den nationella nivån. Eftersom denna typ av skrivelser inte innebär något uttalat uppdrag och de konsekvenser som de kan medföra inte är budgetprövade i Kyrkomötets budgetutskott måste Kyrkostyrelsen anses ha frihet att själv prioritera bland uppdragen. Detta innebär att en sådan skrivelse inte återrapporteras till Kyrkomötet men i senare skede kan återspeglas i mål och rambudget.

Skrivelser från Kyrkomötet år 2005

KmSkr 2005:3 med G 2005:1, En liten bönbok

Kyrkomötet har med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:10 och med de förändringar Gudstjänstutskottet föreslagit antagit utskottets förslag till En liten bönbok på samtliga punkter utom punkt 16, vilket innebär att bön 152 kvarstår, att användas i Svenska kyrkans församlingar från och med första söndagen i advent 2005.

Bönboken utkom den 8 februari 2006 som separat bok på Verbum förlag och kommer också i Den svenska psalmboken.

Svenska kyrkans bestämmelser om användningen i Svenska kyrkan av En liten bönbok har utfärdats (SvKB 2005:5 ).

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:2 med G 2005:2, Samlevnadsfrågor

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:9 godkänt Kyrkostyrelsens handläggning av frågor kring fortsatt teologisk reflektion kring samlevnadsfrågorna och insatser för att stödja barn och familj, ställt sig bakom Kyrkostyrelsens konstateranden beträffande homosexuella i kyrkan, beslutat om ändringar i 23 kap. 4 § kyrkoordningen beträffande välsignelse över ingånget partnerskap, med ändring av begreppet ingånget partnerskap till registrerat partnerskap samt med anledning av Kyrkorättsutskottets yttrande Kr 2005:3y ändrat rubriken för kyrkoordningens 23 kapitel till Vigsel och välsignelsehandlingar. Kyrkomötet har dessutom uppdragit åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet återkomma med förslag till reviderad inledningstext i 23 kap. kyrkoordningen samt beslutat att ändringarna i 23 kap. 4 § kyrkoordningen skall gälla från och med den 1 januari 2006.

Ett samtal har påbörjats under våren 2006 mellan Teologiska kommittén och Avdelningen för utbildning, forskning och kultur utifrån Kyrkomötets uppdrag om fortsatt teologisk reflektion kring samlevnadsfrågorna och insatser för att stödja barn och familj. En konkretisering av avdelningens bidrag är under utarbetande. En teologisk bearbetning av frågor kring samlevnad och äktenskap pågår med hjälp av extern teologisk expertis. Arbetet koordineras av Teologiska kommittén.

Ett förslag till ordning för välsignelse över registrerat partnerskap och utformning av Svenska kyrkans bestämmelser om användandet av en sådan ordning har sänts ut på remiss till domkapitlen.

Förslag till ändrad lydelse av berörd inledningstext har utarbetats och varit utsänt på remiss till stift och församlingar. Remissutfallet visar att ytterligare bearbetning behövs, varför Kyrkostyrelsen bereder ärendet vidare till ett kommande kyrkomöte.

Svenska kyrkans bestämmelser om ändring i kyrkoordningen som möjliggör för Kyrkostyrelsen att fatta beslut om ordning för välsignelse över registrerat partnerskap har utfärdats (SvKB 2005:4).

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:1 med G 2005:3, Jona bok på teckenspråk

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:6 beslutat att den framlagda översättningen av Jona bok på teckenspråk får användas från och med första söndagen i advent 2005 i Svenska kyrkans gudstjänster.

Svenska kyrkans bestämmelser om användning i Svenska kyrkan av Jona bok på teckenspråk har utfärdats (SvKB 2005:3).

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:5 med O 2005:1, Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m.

Kyrkomötet har med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2005:8 beslutat om ändringar i 10, 11, 12, 33, 34, 42, 44, 45, 46, 51 kap. kyrkoordningen samt i arbetsordningen för Kyrkomötet, ersättningsstadgan, instruktionen för Nämnden för internationell mission och diakoni, instruktionen för Nämnden för utbildning, forskning och kultur, instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet samt beträffande instruktionerna för Kyrkofondens styrelse och för Nämnden för kyrkolivets utveckling att dessa skall upphöra att gälla.

Kyrkofondens styrelse och Nämnden för kyrkolivets utveckling har sammanfattat sin verksamhet och lämnat synpunkter på den fortsatta hanteringen av de ärenden som hittills varit deras ansvarsområden, (se bilagorna 2 och 3). Samtal om konsekvenser av förändringarna har förts i Kyrkostyrelsens arbetsutskott. Inom kyrkokansliets bereds frågor om behov av förändrad handläggningsordning i och med att nyordningen träder i kraft den 25 september 2006, till exempel i fråga om de ärendegrupper som överförs från Kyrkofondens styrelse till Kyrkostyrelsen.

Svenska kyrkans bestämmelser om förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m. har utfärdats och träder i kraft den 25 september 2006 (SvKB 2005:7).

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:4 med O 2005:2, Församlingsindelning och församlingsinstruktion

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005: 11 avsnitt 2, Församlingsindelning och församlingsinstruktion beslutat om ändringar i 17 och 37 kap. kyrkoordningen samt med anledning av en motion, uppdragit till Kyrkostyrelsen att vidta åtgärder för att främja lekmannaförkunnelsen, för att därigenom värna om den söndagliga gudstjänsten i församlingarna.

Förutsättningar och former för insatser på lekmannaförkunnelsens område kommer att utredas. En förstudie har inletts utifrån Predikan i Svenska kyrkan. I samarbete med präster, andra medarbetare och förtroendevalda i församling kommer de behov som finns nu och framöver att gemensamt lyftas fram. Ett led i denna förstudie är en arbetskonferens, med representanter från dessa grupper, som hålls i maj 2006.

Svenska kyrkans bestämmelser om församlingsindelning och församlingsinstruktion har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2006 (SvKB 2005:6).

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:6 med O 2005:3, Svenska kyrkans gemensamma datasystem

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 avsnitt 4, Svenska kyrkans gemensamma datasystem, beslutat om ändringar i 10 och 56 kap. kyrkoordningen.

Kyrkostyrelsen har i enlighet med Kyrkomötets beslut och bemyndigande till Kyrkostyrelsen att besluta om bestämmelser om användningen av Svenska kyrkans gemensamma datasystem beslutat angående sådana.

Svenska kyrkans bestämmelser om Svenska kyrkans gemensamma datasystem har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2006 (SvKB 2005:14) samt Kyrkostyrelsens beslut med bestämmelser om användning en av Svenska kyrkans gemensamma datasystem har utfärdats och träder i kraft den 1 januari 2007 (SvKB 2006:1).

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:7 med O 2005:4, Församlingens grundläggande uppgift

Kyrkomötet har med bifall till ett under överläggningen framlagt förslag beslutat att en gemensam reflektion över församlingens grundläggande uppgift skall tas upp som ett tema på ett kommande kyrkomöte.

Uppdraget har tagits in i kyrkomötespresidiets och kansliets planering för kyrkomötena efter 2006.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:8 med O 2005:12, Friare församlingstillhörighet

Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit till Kyrkomötets presidium att i samråd med Kyrkostyrelsen till 2006 års kyrkomöte ta fram ett förslag till seminarium kring församlingstillhörigheten för att ytterligare belysa frågan.

Uppdraget har lämnats till Kyrkomötets presidium. Det av Kyrkomötet begärda seminariet genomförs vid första sessionen 2006.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:9 med TU 2005:1, Prövning av begäran att utfå handlingar

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 avsnitt 5, Prövning av begäran att utfå handlingar, beslutat om ändringar i 9 och 53 kap. kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser om prövning av begäran att utfå handlingar har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2006 (SvKB 2005:15).

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:10 med TU 2005:2, Behörigförklaring för uppdraget som präst i Svenska kyrkan

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit till Kyrkostyrelsen att se över bestämmelserna i kyrkoordningen så att utländska präster kan få möjlighet att söka prästtjänst i Sverige.

Ett förslag har utarbetats och varit utsänt på remiss till stift och församlingar. Kyrkostyrelsen lägger fram förslag i ärendet i skrivelsen KsSkr 2006:5 Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:11 med TU 2005:3, Behörighetsprövning av präst eller diakon som är ledamot eller ersättare i domkapitel

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit till Kyrkostyrelsen att göra en allsidig översyn av frågan om prövning av rätten att inneha kyrkans vigningstjänst för präster och diakoner som är ledamöter och ersättare i domkapitel.

Ett förslag har utarbetats och varit utsänt på remiss till stift och församlingar, Svenska kyrkans församlingsförbund samt Svenska kyrkans överklagandenämnd. Kyrkostyrelsen konstaterar, i likhet med flertalet remissinstanser, att den slutsats som dras i promemorian är riktig. Visserligen kan det inte anses helt tillfredsställande att kyrkoordningen medger att en ledamot av ett domkapitel kan komma att få sin behörighet prövad av samma domkapitel. Det är dock förenat med ett antal svårigheter av såväl rättssäkerhets- som praktisk natur att överföra behörighetsprövningen i dessa fall till något annat organ. Till exempel blir konsekvensen av ett överflyttande av prövningen direkt till Överklagandenämnden att den enskilde prästen/diakonen går miste om möjligheten att överklaga ett för honom/henne mycket ingripande beslut. Om man istället tänker sig att prövningen överförs till något annat domkapitel uppstår vissa praktiska svårigheter i det att man då måste bryta ut behörighetsprövningen från domkapitlets övriga tillsynsåtgärder enligt 57 kap. 1 §.

Vidare kan konstateras att det problem som uppdraget har avsett endast kan uppkomma beträffande lite drygt en procent av alla hos Svenska kyrkan anställda präster och diakoner. Såvitt framkommit har problemställningen till dags dato aktualiserats i ett enda fall. I allt arbete med kyrkoordningen skall en strävan vara att regelsystemet skall vara så enkelt och lättöverskådligt som möjligt. Det är knappast förenligt med en sådan målsättning att reglera undantagssituationer som med ordinarie bestämmelser ändå kan hanteras på ett rimligt sätt. Mot bakgrund härav samt med hänsyn till att det är förenat med antal svårigheter att införa en ordning där behörighetsprövningen i dessa fall överförs till något annat organ än det berörda domkapitlet finner Kyrkostyrelsen inte skäl att föreslå några ändringar i kyrkoordningen.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:12 med TU 2005:6, Gallring av digitala ministerialböcker

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat att se över Svenska kyrkans bestämmelser 2003:2 och om möjligt ändra gallringsbestämmelserna så att gallring av digitala ministerialböcker sker först när personakten gallras.

Förslag till ändringar i Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om vården av Svenska kyrkans arkiv (SvKB 2003:1) samt i Kyrkostyrelsens beslut om förteckningsplaner och gallring för Svenska kyrkans arkiv på lokalnivå (SvKB 2003:2) har utarbetats inom kyrkokansliet och beslutats av Kyrkostyrelsen den 17 maj 2006.

Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB 2006:4) om ändring i Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om vården av Svenska kyrkans arkiv (SvKB 2003:1) samt Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB 2006:3) om ändring i Kyrkostyrelsens beslut om förteckningsplaner och gallring för Svenska kyrkans arkiv på lokal nivå (SvKB 2003:2) har utfärdats och träder i kraft den 1 juli 2006.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:13 med EE 2005:2, Konfirmationsersättning

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 avsnitt 3, Konfirmationsersättningen, beslutat om ändringar i 42 kap. kyrkoordningen och uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utfärda Svenska kyrkans bestämmelser i ärendet.

Svenska kyrkans bestämmelser om konfirmationsersättning har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2006 (SvKB 2005:16).

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:15 med EE 2005:7, Etisk upphandlingspolicy

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att framarbeta en upphandlingspolicy där det på ett tydligt sätt framgår vilka etiska och sociala krav som skall gälla vid inköp av produkter; att se över befintliga kriterier för upphandling samt anta och implementera den framtagna upphandlingspolicyn på den nationella nivån. Kyrkomötet har dessutom uppdragit åt Kyrkostyrelsen att bistå med information och utbildning till de stift som vill lära sig mer om etisk policy vid upphandling samt erbjuda alla stift och församlingar möjligheten att anta den framtagna upphandlingspolicyn.

Arbetet, såväl framtagandet av en policy som en utbildningssatsning, behöver ske i samarbete med Svenska kyrkans församlingsförbund. Planeringsarbete kommer att inledas under andra halvåret 2006.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:17 med Eu 2005:1, Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005: 4 beslutat att godkänna den av Kyrkostyrelsen angivna inriktningen och utformningen av den fortsatta verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem.

Kyrkostyrelsen har vid sitt sammanträde den 28 februari–1 mars fastställt; instruktion för STI:s styrelse, regler för Fonden för finansiering av professor vid STI samt budget för STI åren 2006–2008. Vidare har Kyrkostyrelsen slagit fast styrelsens storlek och sammansättning samt utsett ordförande och ledamöter på de två förtroendevalda platserna i styrelsen.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:18 med Eu 2005:2, Svenska kyrkans insatser under Årtiondet för att övervinna våldet

Kyrkomötet har med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:5 beslutat att uppdra åt Kyrkostyrelsen att i det fortsatta arbetet med Årtiondet för att övervinna våldet initiera och lyfta fram verksamhet i Sverige för att minska våldet i samhället samt att lämna en slutrapport över engagemanget i projektet till Kyrkomötet 2011.

Kontinuerligt arbetar kyrkokansliet med att bidra i arbetet för att motverka våld, främst mot kvinnor och barn. Under 2007 påbörjas ett antal forskningsprojekt med inriktning på globala konflikter och religiösa motsättningar. Arbetet med mänskliga rättigheter fortsätter.

Uppdraget med att initiera nya inslag i Svenska kyrkans arbete med årtiondet mot våld kommer att starta 2007, då årtiondet har Europafokus, och har beaktats vid upprättande av Kyrkostyrelsens skrivelse Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2007–2009, KsSkr 2006:1. Kyrkostyrelsen kommer i den slutrapport som avges till Kyrkomötet 2011 lämna en utförlig beskrivning av såväl det kontinuerliga arbete som bedrivs som de nya inslag som kommer att initieras under årtiondet mot våld.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:19 med Eu 2005:3, Fortsatt reglering av Svenska kyrkan i utlandet

Kyrkomötet har med avslag på Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i kyrkoordningen i stället beslutat i enlighet med Ekumenikutskottet förslag till ändringar i 2, 7, 8, 9, 10, 33, 34, 36 och 57 kap. kyrkoordningen samt att punkt 4 i övergångsbestämmelser till SvKB 2002:7 skall upphöra att gälla. Vidare har Kyrkomötet beslutat bifalla ett under överläggningen framlagt förslag om korrigering av 8 kap. kyrkoordningen. Dessutom har Kyrkomötet med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att senast under första halvåret 2006 påbörja en utvärdering av konsekvenserna av 2002 års kyrkomötesbeslut rörande det förändrade tillsynsansvaret för utlandsförsamlingarna. Utvärderingen skall pröva frågan om att göra utlandsförsamlingarna till ett eget utlandsstift med egen stiftsstyrelse och eget domkapitel.

Den begärda utvärderingen pågår och för uppdraget har anlitats en extern konsult. Konsultrapporten beräknas vara färdigställd i augusti 2006. Därefter kommer Kyrkostyrelsen att ta ställning till hur den skall gå vidare i ärendet.

Svenska kyrkans bestämmelser om ovan nämnda ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2006 (SvKB 2005:17). Vidare har Svenska kyrkans bestämmelser om församlingsordning för utlandsförsamlingar har utfärdats och träder i kraft den 1 juli 2006 (SvKB 2006:2 ).

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:20 med Eu 2005:4, Islamistiskt hot kräver kyrklig beredskap, debatt, information!

Kyrkomötet har med anledning av ett under överläggningen framlagt förslag beslutat att det vid 2004 års kyrkomöte utdelade materialet om islam skall kompletteras med lämpligt pedagogiskt upplagt studiematerial som underlag för Kyrkomötets seminarium i syfte att fortsätta och fördjupa samtal med företrädare för islam.

Arbete med religionsdialogfrågor, exempelvis relationen till islam, pågår enligt av Kyrkostyrelsen fastlagd verksamhetsplan för 2006. Inom ramen för detta arbete kommer nya studiematerial att tas fram. Arbetet med detta inleds under 2006. Kyrkomötets begäran sammanfaller för övrigt på denna punkt med önskemål från stiften.

Den del av uppdraget som rör ett seminarium i Kyrkomötet om relationen till islam har tagits in i kyrkomötespresidiets och kansliet planering för kyrkomötena efter 2006.

Kyrkostyrelsen bedömning är att det på sikt behövs ett större religionsteologiskt dokument om Svenska kyrkans syn på andra religioner, inte minst islam. Avsikten är att ge ett uppdrag till Svenska kyrkans teologiska kommitté sedan kommitténs arbete kring samlevnadsfrågorna avslutats.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:21 med Kl 2005:6, Andlig vård på fängelser

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att ta initiativ till en förändring av regelverket för hur den statliga ersättningen av den andliga vården vid häkten och fängelser fördelas, så att även Svenska kyrkans präster ersätts för sina insatser.

Den andliga vården vid kriminalvårdsanstalter och häkten bedrivs ekumeniskt genom den s.k. NAV-verksamheten (Nämnden för andlig vård) hos Sveriges Kristna Råd. Kyrkomötets uppdrag har aktualiserats i det sammanhanget. Den önskade förändringen är av sådan omfattning principiellt och ekonomiskt att den fordrar ingående överläggningar med Kriminalvården och eventuellt också med staten i samtalen inför 2009. Beredning av dessa kontakter pågår.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:22 med Kl 2005:7, Konfirmandundervisning i skolan

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samtal med representanter för Skolverket understryka att elever i den kommunala skolan skall ha möjlighet att välja att delta i konfirmandundervisning på skoltid där sådan erbjuds inom ramen för elevens fria val.

Inom kyrkokansliet intensifieras arbetet med skolfrågor under 2006. Sedan tidigare finns ett nära samarbete med Sveriges Kristna Råd i dessa frågor och genom dem finns Svenska kyrkan representerad i de samtal som förs med Skolverket. Under våren 2006 genomfördes ett seminarium med stiftens skol- och konfirmandansvariga i Svenska kyrkan där innehållet i betänkandet och Kyrkomötets uppdrag ventilerades.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:23 med Kl 2005:8, Suicidprevention

Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utreda vad Svenska kyrkan kan göra för att bidra till att förebygga självmord. En genomgång av vad som redan görs på området samt en skiss till vad kyrkan därutöver kan bidra med, särskilt ur ett barnperspektiv, görs under 2006 inom ramen för befintliga resurser.

Planeringsarbetet har påbörjats och inom kort kommer inventeringen av pågående arbete inom Svenska kyrkan för att förebygga självmord att genomföras.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:28 med B 2005:1, Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2006–2008

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:1 fastställt inriktningsmål för nationella nivåns verksamhet för åren 2006–2008 men med tillägget att det mål som i skrivelsen benämns ”Internationell samverkan” skall benämnas ”Nationell och internationell samverkan”, fastställt ramen för de nationella kostnaderna år 2006, medgivit planeringsram för 2007 och 2008, medgivit att kostnadsramen för utjämningssystemet under år 2006 får överskridas om detta finansieras genom ökade intäkter, medgivit att kostnadsramen för Internationella avdelningens verksamhet under 2006 får överskridas om detta kan finansieras genom ökade intäkter samt bemyndigat Kyrkostyrelsen att inom budgetramen göra erforderliga omdisponeringar i syfte att nå målen.

Kyrkomötets beslut om mål och rambudget för åren 2006–2008 har av Kyrkostyrelsen lagts till grund för beslutet om budget och verksamhetsplan för 2006.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:29 med B 2005:2, Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2004

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:2 fastställt årsredovisning och koncernredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2004, beviljat Kyrkostyrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2004 samt uppdragit åt Kyrkostyrelsen att klarlägga vad som är god revisionssed för Svenska kyrkans nationella nivå.

Årsredovisningen har efter fastställande i Kyrkomötet ingivits till Bolagsverket. Ett arbete kring god revisionssed för Svenska kyrkans nationella nivå kommer att inledas under andra halvåret 2006 och beräknas kunna vara färdigställt under 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:30 med B 2005:3, Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden

Kyrkomötet har med godkännande lagt Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:3 till handlingarna.

Skrivelsen har i enlighet med Kyrkomötets beslut lagts till handlingarna.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:25 med Kr 2005:1, Vissa ändringar och rättelser i kyrkoordningen

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 avsnitt 6, Övriga ändringar och rättelser i kyrkoordningen i 3, 4, 28, 35, 37, 38 och 44 kap., uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utfärda Svenska kyrkans bestämmelser i ärendet.

Svenska kyrkans bestämmelser om vissa ändringar och rättelser i kyrkoordningen har utfärdats (SvKB 2005:18).

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:26 med Kr 2005:2, Begravningsverksamhet

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att bevaka de frågor som behandlats i utskottets betänkande och ta de initiativ som kan behövas. Saken gäller ett värdigt omhändertagande av de mänskliga kvarlevor som förvaras på museer och institutioner.

Kyrkokansliet har påbörjat beredningen av frågan och en återrapportering kommer att ske under år 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:27 med Kr 2005:3, Begravningsavgift

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att hos regeringen verka för att lagstiftningen ändras så att begravningsavgift för kyrkotillhöriga inte skall räknas in i kyrkoavgiften utan behandlas lika för alla skattskyldiga. Vidare har Kyrkomötet med anledning av en annan motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att på lämpligt sätt verka för att kyrkotillhöriga betalar begravningsavgift separat från kyrkoavgiften på samma sätt som icke kyrkotillhöriga.

Kyrkostyrelsen har beslutat att ärendet skall beredas inom kyrkokansliet. Beredningsarbetet har påbörjats och frågan planeras komma upp i samtalen med regeringen inför 2009.

Skrivelsen är slutbehandlad.

Skrivelser från Kyrkomötet år 2004

KmSkr 2004:3 med med G 2004:2, Inventering av psalmer på andra språk

Kyrkomötet har med bifall till och med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utifrån Den svenska psalmboken göra en inventering och sammanställning av dels svenska psalmer som översatts till andra språk och dels psalmer som är översatta till svenska samt att göra dessa tillgängliga för församlingarna, samt att med bifall till av under överläggningen framlagt förslag tillse att dessa psalmer skall finnas tillgängliga på Internet på Svenska kyrkans hemsida.

En uppdragstagare utanför kyrkokansliet har vidtalats för att utföra den begärda inventeringen. Den kommer att slutföras under 2006. Därefter kommer publiceringsmöjligheter att undersökas.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2004:14 med EE 2004:4, Riks- och stiftskollekter

Kyrkomötet har med bifall till en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsens att producera den tidigare beslutade småskriften om kollektens roll i gudstjänsten och skicka den till församlingar.

Småskriften om kollektens mening, Dagens kollekt går till…, författad av biskop em. Biörn Fjärstedt utkom vid årsskiftet 2005/06 och har enligt Kyrkomötets önskemål dels tillställts alla kyrkoråd och kyrkoherdar gratis, dels gjorts tillgänglig på Svenska kyrkans hemsida.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2004:16 med Eu 2004:4, Kyrkornas nej till våld mot kvinnor

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsens att göra befintlig kunskap och erfarenhet från Svenska kyrkans arbete på olika nivåer med att motverka våld mot kvinnor ytterligare tillgänglig samt att granska och säkerställa Svenska kyrkans utbildningsplaner, särskilt den för diakoner, så att frågor om våld mot kvinnor är integrerade i utbildningen.

Det sker ett kontinuerligt arbete på kyrkokansliet för att motverka våld mot kvinnor. Foldern om kyrkornas nej till våld mot kvinnor sprids kontinuerligt och har sammanlagt tryckts i 16 000 ex. Den har bl.a. skickats till verksamma präster och diakoner. Handläggaren för genderfrågor inbjuds kontinuerligt att hålla föredrag i ämnet, inte minst bland diakoner. En kartläggning av hur arbetet ser ut i stiften kommer att genomföras under 2006.

Innehållsfrågor bearbetas varje år i det lokala arbete som föregår den detaljplan som upprättas vid de utbildningsinstitutioner som utbildar Svenska kyrkans medarbetare. Kyrkokansliet har inte uppdraget att granska varje enskild utbildningsanordnares detaljplan, men genom ett nära samarbete mellan kyrkokansliet och kyrkans utbildare finns förutsättningar för ett gemensamt arbete för att få fler medarbetare involverade i arbetet med att motverka våld mot kvinnor i framtiden.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2004:18 med Kl 2004:2, Informationsfolder om äldreomsorg och gruppboenden i kyrkans regi

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att inom befintliga ramar sprida information och erfarenheter om hur pastoraten kan driva äldreomsorg och gruppboenden.

Beredning av frågan pågår på kyrkokansliet vad gäller hur erfarenheter och information om äldreomsorg och gruppboende skall spridas. Kontakter har bl.a. tagits med Diakonistiftelsen Samariterhemmet och Stiftelsen Stora Sköndal. Informationen kommer att delas ut under våren 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2004:19 med Kl 2004:4, Svenska kyrkan och folkhälsomålen

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsens att ta fram en teologisk reflektion över människosyn och människans ansvar för sitt liv som en del av Guds skapelse, så att denna skrift kan utgöra underlag för arbetet med frågor som rör folkhälsoområdet.

Beredningen av ärendet har påbörjats En kartläggning pågår och en teologisk reflektion skall inledas och utgöra underlag för de frågor och arbete som rör folkhälsoområdet. Genom kartläggningen och den teologiska reflektionen kan sedan Svenska kyrkans specifika uppdrag identifieras och formuleras.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2004:24 med Kr 2004:4, Kyrkomötets protokoll m.m.

Kyrkomötet med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att söka finna möjligheter att tillhandahålla Kyrkomötets protokoll på alternativa sätt.

Frågan bereds vidare inom kyrkokansliet. Ett utvecklingsarbete pågår för att ta fram ny webbplats för www.svenskakyrkan.se. Fram till dess ny webbplats finns, och därmed andra möjligheter att öka användbarhet och sökbarhet, kommer Kyrkomötets protokoll att publiceras som tidigare både på nätet och i bokform, möjligen i enklare utgåva.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Skrivelser från Kyrkomötet år 2003

KmSkr 2003:17 med EE 2003:4, Balanskravet i kyrkoordningen

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utvärdera kyrkoordningens budgetbalanskrav och kravet på återställande av det egna kapitalet vid underskott (återställandekravet), kyrkoordningen 47 kap. 4–5 §§ och 49 kap. 4–5 §§.

Ett förslag har utarbetats och varit utsänt på remiss till stift och församlingar m.fl. Kyrkostyrelsen lägger fram förslag i ärendet i skrivelsen KsSkr 2006:6 Kyrkoordningens bestämmelser om balanskrav m.m. samt vissa utjämningsfrågor.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2003:8 med Kl 2003:5, Svenska kyrkans konfirmandarbete

Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att inom ramen för en teologiskt reflekterad helhetssyn på Svenska kyrkans undervisningsansvar, som ett projekt eller på annat sätt, sammanfatta stiftens insatser inom konfirmandarbetet samt utveckla och utvärdera dessa med särskild uppmärksamhet på erfarenheter från varierande konfirmationsåldrar.

Genom Nämnden för kyrkolivets utveckling bedrivs sedan hösten 2004 ett treårigt nationellt projekt Konfirmand i Svenska kyrkan. Inom ramen för projektet har förslag till nya riktlinjer för konfirmandarbetet utarbetats. I detta förslag har bl.a. konfirmationsåldern beaktats. Förslaget kommer att behandlas i såväl Nämnden, Kyrkostyrelsen och Biskopsmötet innan det under hösten 2006 sänds ut på remiss till domkapitlen. Projektet avslutas i februari 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2003:21 med Kl 2003:10, Romerna och Svenska kyrkan

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att göra en uppföljning för att se vad som har gjorts och vad som görs för eller tillsammans med romer runt om i landet.

Kyrkokansliet har en kontinuerlig bevakning av frågor som rör Svenska kyrkan och romerna. Den av Kyrkomötet beslutade uppföljningen har genomförts och den kommer att behandlas av Nämnden för kyrkolivets utveckling. Frågor kring arbetets fortsatta omfattning och genomförande kommer även att tas upp med stiften under innevarande budgetår.

Skrivelsen är slutbehandlad.

Skrivelse från Kyrkomötet år 2002

KmSkr 2002:19 med Kl 2002:3 Abortfrågan

Kyrkomötet har med bifall till en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utarbeta en handlingsplan för hur Svenska kyrkan skall möta kvinnor som överväger att genomgå abort och för att skapa ett forum för att samla erfarenheter och kunskap som kan tjäna stift och församlingar i deras arbete för och med abortsökande kvinnor och ensamma mödrar.

Genom Nämnden för kyrkolivets utveckling har den av Kyrkomötet begärda handlingsplanen för hur Svenska kyrkan skall bemöta kvinnor som överväger att genomgå abort utarbetats. En referensgrupp bestående av i motionen nämnda organisationer har utformat handlingsplanen och utarbetat ett arbetsmaterial. Ett större seminarium har hållits och materialet När livet inte blir som vi tänkt oss, i vilken handlingsplanen ingår, har distribuerats.

Skrivelsen är slutbehandlad.

Skrivelse från Kyrkomötet år 2001

KmSkr 2001:20 med EU 2001:6, Minoriteternas fortsatta ställning i Svenska kyrkan

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att, på det sätt Kyrkostyrelsen finner bäst, ta initiativ till samtal som ett led i arbetet på fördjupad delaktighet. Utskottet anförde att det inte skulle vara fråga om formella överläggningar mellan olika andliga traditioner och bibeltolkningar inom Svenska kyrkan utan snarare om förtroendefulla personliga samtal och mötesplatser.

Kyrkostyrelsen inbjöd i slutet av 2002 till sådana samtal och under åren 2003–2005 har nio grupper över hela landet med sammanlagt ett 80-tal deltagare mötts för samtal om Enhet i mångfald. Varje grupp har letts av en ledamot ur Kyrkostyrelsen. Mycket tid har avsatts och grupperna har träffats i något fall ända upp till sexton gånger.

Samtliga grupper har reagerat positivt på ett erbjudande att lämna en rapport från samtalen. Grupprapporterna jämte en sammanfattning behandlades i Kyrkostyrelsen vintern 2006.

Det framgår tydligt att samtalen upplevts som betydelsefulla. Man har samtalat om grundläggande trosfrågor och om möjligheterna till samexistens i de delar där man tolkar och tror olika. Flera grupper nämner samtalet som ett redskap för att bryta tystnadens kultur. Tillitsfulla samtal har visat att ”den andra sidan” inte är ensartad och man har fått hjälp att inte demonisera den andre. Många deltagare har fått en fördjupad vilja till enhet i mångfald, där mångfalden inte är ett hinder utan en tillgång. Det har funnits en vilja att förstå varandra utan att för den skull övertyga den andre om den egna synen. Man har förmått tala om det smärtsamma och förstått mer om vad kränkning innebär.

Vad beträffar en eventuell fortsättning på samtalen har Kyrkostyrelsen samrått med Biskopsmötet. Den allmänna uppfattningen har varit att de grupper som så önskar kan fortsätta men att det inte är möjligt för stiften eller den nationella nivån att ekonomiskt stödja detta. Kyrkostyrelsen har emellertid åtagit sig att kontakta Sensus Studieförbund om ett samtalsmaterial i de aktuella frågorna.

Samtidigt som Kyrkostyrelsen konstaterar att kyrkomötesuppdraget är fullgjort i och med de genomförda samtalen vill styrelsen understryka det angelägna i att på olika sätt finna vägar till fortsatt dialog i vår kyrka. Ett samtalsklimat för förståelse och respekt bör främjas, något som är allas ansvar oavsett om det finns ett uppdrag från Kyrkomötet eller inte.

Skrivelsen är slutbehandlad

Skrivelse från Kyrkomötet år 1998

Kskr. 1998:2 med KG 2, Luthers Lilla katekes

Kyrkomötet har givit Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört om nyöversättning eller bearbetning av Den lilla katekesen och om dess plats i samlingsvolymen Den svenska psalmboken.

Arbetet med att nyöversätta eller bearbeta Luthers lilla katekes sker i anslutning till den pågående översynen av de kyrkliga böckerna. Det är ett teologiskt och språkligt komplicerat arbete och det är för närvarande inte möjligt att ange en tidpunkt för dess fullföljande.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Skrivelse från 1992 års ombudsmöte

Oskr. 1992:7 med OG 1992:501, Översättning av psalmbok och kyrkohandbok till samiska

Ombudsmötet har begärt att SFRV:s styrelse låter översätta psalmboken och kyrkohandboken till samiska. Skrivelsen överlämnades till dåvarande Församlingsnämnden för beredning. Nämnden konstaterade på ett tidigt stadium att översättningar av kyrkans böcker till samiska, något som pågått sedan år 1989, är ett långsiktigt projekt.

Arbetet med att översätta psalmbok och kyrkohandbok till de samiska varieteterna pågår enligt redovisning till 2004 års kyrkomöte. Det lulesamiska arbetet är i stort sett avslutat genom att den nya lulesamiska psalmboken med evangelieboken och utdrag ur kyrkohandboken överlämnats och tagits i bruk i Jokkmokk på Mikaelidagen 2005. Återstående översättningar till syd- och nordsamiska beräknas vara avslutade tidigast år 2009. Arbetet med dessa översättningar sker i samarbete med Norska kyrkan, Norska bibelsällskapet och Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page